Käytiin Miron kanssa tänään luonnetestissä täällä kotinurkilla ja toisaalta tulos oli ennalta-arvattava, mutta toisaalta oli muutamia juttuja mitä en olisi Miron osannut arvata tekevän.. Mutta Laitetaan tulos ensin näkyville! :)

 

TK1 Villa Perla's Montearroyo +188 pistettä

Tuomarit Riitta Lehmuspelto ja Jari Keinänen

 

Toimintakyky +2 Hyvä

Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty

Taisteluhalu +2 Kohtuullinen

Hermorakenne +1 Hieman rauhaton

Temperamentti +3 Vilkas

Kovuus +3 Kohtuullisen kova

Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen

Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma 

 

Sanallisen arvioinnin alussa, tuomarit mainitsivat Miron nuoresta iästä ja sen vaikutuksesta testin tulokseen. Parin vuoden päästä oltaisiin kenties saatu vielä parepi tulos, mutta itse olen tähänkin tulokseen TODELLA tyytyväinen ja tunnistan siitä koirani.. :) Tuomari sanoi myös olevansa todella positiivisesti yllättynyt tästä tuloksesta, koska oli kuullut paljon huonoja juttuja perroista.. Hyvä jos saadaan toisenlaistakin mielikuvaa ihmisille. :)

Toimintakyky: Tuomareiden mukaan Miro oli kohtuullisen ja hyvän rajalla, mutta niin lähellä hyvää, että laittoivat sen arvosanaksi. Kelkkaan Miro ei oikeastaan reagoinut juurikaan vaan keksi jotain sijaistoimintaa kuten maan haistelua. Kun kelkka saatiin kohdalle, meni Miro sitä oitis haistelemaan ja uudelleen ohi kulkiessa koko kelkka ei kiinnostanut enää ollenkaan. Pimeässä huoneessa Miro ei pelänny, muttei varsinaisesti nähnyt syytä siihen, miksi minut pitäisi etsiä. Parin niiskautukseni jälkeen löysi minut kuitenkin ongelmitta.

Terävyys: Tätä testattiin sillä, että Miro "hylättiin" seinässä olevaan remmiin, jonka jälkeen toinen tuomareista lähestyi sitä uhkaavasti. Miro puolusti itseään, mutta mitä lähemmäs uhkaaja tuli, sitä vähemmän se itseään puolusti. Hyökkääjän muututtua kiltiksi, Mirolla meni hetki, ennen kuin se antoi anteeksi aiemman käytöksen.

Puolustushalu: Tämä osuus löi minut ällikällä. Miestuomari hyökkäsi meitä kohti ja Miro aloitti puolustus haukku-murina yhdistelmän. Hyökkääjän tullessa lähemmäs, Miro meni jonkin verran epävarmemmaksi ja väistikin, mutta palasi puolustamaan. Hyökkääjä tuli sitten lopulta ihan päälle, ennen kun muutti käytöksensä ystävälliseksi. Miro jälleen oli ns loukkaantunut hyökkääjän aikaisemmasta käytöksestä, mutta otti kuitenkin ystävällisesti rapsutukset vastaan.

Taisteluhalu: Tässä yllätyin täysin, että Miro oli heti vieraan ihmisen kanssa mukana taisteluleikissä ja vieläpä kepin kanssa, mitä en käytä koskaan kotona. Vielä paremmin Miro taisteli köysilelusta, josta Miro ei päästänyt irti vaikka tuomari löi toisella kädellä taistelevaan käteensä. Olin ihan varma, että joudun itse taisteluleikkimaan Miron kanssa ja vieläpä omalla Frisbeellä, mutta toisin vain kävikin.. :) Vielä taisteluosuuden päätyttyäkin, Miro suuntasi tuomareiden "lelulaatokolle" ja yritti napata sieltä puolimetrisen juuttipatukan.. olisi vissiin halunnut kokeilla vielä sitä! :D

Hermorakenne: Tämän arvelinkin jäävän +1:een, koska Miro on muutenkin lenkillä sellainen että alkaa piippaamaan jos pysähdyn esim juoruamaan. Silloin kun ollaan lenkillä, niin pitäisi olla koko ajan jotain toimintaa. :) Vaikka aamu oli lämmin ja muutenkin läähätytti, niin silti oli mukana hermostuneisuus läähätystäkin, eli jonkin verran paineistui testistä vaikka palautuikin nopsaan. Tästä luultavasti oltaisiin saatu parempi tulos vuoden-kahden päästä.

Temperamentti: Tuomareiden mukaan "terveen vilkas koira". Tietää missä ollaan ja mitä tapahtuu, mutta ei aina ryhdy toimeen ja väisti järkevästi tynnyriä. Allekirjoitan tuomareiden havainnot myös tosielämässä! :)

Kovuus: Haalaria ei varsinaisesti västänyt, vaan ensin saalistusloikka, josta samalla loikan lopussa västö. Tuomareiden mukaan Miro toimi ensin ja mietti vasta sitten että kannattiko ja lopputuloksena olisi vaikka saattanut napata haalarista kiinni. Uudestaa maassa lepäävän haalarin ohi kulkiessa, Miro meni suoraan haalarille haistelemaan sen tuoksuja. Tuomarit kehuivat että homma hoidetaan niinkuin etsintäkoiran kuulukin tehdä! :) Miro saattaa haihatella omiaan, mutta pysyy kyllä sitten asiassa kun vain sen asian löytää. Tämänkin allekirjoitan täysin! :)

Luoksepäästävyys:  Alussa varsinaisessa luoksepäästävyysosiossa Miro oli mielellään tuomareiden kaveri ja meni luo, mutta hyökkäysten jälkeen Miro aatteli, että enpä tykkääkkään noista enää kun ne teki niin ruman tempun ja hyökkäs! Käänsi päätään tuomareista pois, antoi kyllä rapsuttaa, mutta antoi samalla ymmärtää, että teitte kyllä ruman tempun! :)

Laukauspelottomuus: Tämä ei tuottanut yllätyksiä, onhan Miro tottunut Pertun ysimillisen ja hirvikiväärinkin räiskäyksiin. Tuomarit sanoivat että Miro oli lähinnä kuin pienet ihmispojat, jotka ajettelevat, että "Joku ampuu! JEEE!! Jännää!!"

Kaikenkaikkiaan olen todella tyytyväinen koiruuteeni ja sen toimintaan mutta todellakin tuo puolustushalukkuus yllätti minut täysin.. Olen tyytyväinen siihen, että vein Miron kokeeseen nyt, vaikka se periaatteessa onkin vasta nuori kolli, mutta sain kullanarvoista tietoa rakkaasta karvakorvastani. Tuomarit osasivat asiansa ja olen heidän arviointinsa kanssa samalla aaltopituudella. Ja eikä Mirolle näytä jääneen tilanteesta mitään kummempaa, tuossa se makaa nytkin jaloissa ja nukkuu rauhassa! :) Taisi olla väsyttävä reissu! :)

Sitten saimmekin vähän yllättäen myös tilannekuvia kun K-L Huttunen niitä ystävällisesti otti ja meille lähetti, oikeus kuviin siis hänellä! Kaunis kiitos vielä kerran kuvista!

1524485.jpg

Kelkka

1524488.jpg

uudelleen kelkalle..

1524489.jpg

hetki ennen loikkausta..

1524492.jpg

... ja boing!

1524494.jpg

uhkaus

1524498.jpg

Miroa uhataan

1524501.jpg

ja uhataan

1524503.jpg

Loppuleikit omistajan kanssa

 Kuvathan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja videot varmaan enemmän kuin satatuhatta sanaa! :)

Ja sitten ne videot

Taisteluleikki

Kelkka

Hyökkäys

Haalarit ja tynnyri

Miroa uhataan

Laukaukset

Tuomarien kommentit osa 1 ja osa 2