No niin, menthiin niinko luvathiin Kiiminkhiin Osen kokheesseen täytekoirakoksi loppukokheissiin. Koko kesänä ei juurikhaan oltu päästy reenaahmaan ja ilmasutki oli vähän hakusessa, joten ootukset ei ollu kovin korkealla. Päätavote oliki saaha kunnon reeniä ja kokemusta loppukokheesta.

Ja niinhän siinä kävi, että loppu päiväkokheesta tuli hylky jätön takia ja pimeästä tuli hylky virheilmaisun takia. Molemmat oli toissaalta niin lähelä läpimenoa, että ihan harmitti, mutta toissaalta olen 100%:n varma, ettei olla Miron kans vielä valhmiita etsijöitä tositilantheesseen! Varmuutta varmuutta ja varmuutta kaivathaan! :) Sekä ilmasun harjaannuttamista!

Päiväkoe:

Aluhheena siis 3 ha, aikaa 30 min. Keli oli miltei tuuleton. ilmasuna rulla ja kertova. Etsintäsuunnitelmasta sain kiitettävän arvosanan. Alue kierrethiin niin, että suunnathiin tuulen alle jääväle sivule ja kierrethiin koko alue, jonka jälkheen alueen halkominen.
Toisele sivule tultaessa, Miro katosi methään ja tuli kohta sen näkösenä, että "hei, nyt mulla on joku haju", mutta rullaa ei ollu suussa enkä sitä nähny missään vaihheessa Miron tullessa mettästä. Olin niiiiin vähälä laittaa koiran kiini ja lähettä näytöle, mutta sitten päätin, että jatkethaan matkaa ja Miro katto minua sen näkösenä että "höh" ja alko syöhmään heinää.. Jälkheen päin testaaja, testaajakokelas ja suunnistaja sanovat, että Mirola oli rulla suussa sen tullessa mettästä, mutta mulla se jäi näkemättä, ja olinki varma matkaa jatkaessani, että hylky tuli.
Ensmäinen oikeasti löytynyt maalimies löyty ojan reunalta kuusipusikosta, mutta sen ilmasu oli Mirolta ihan ala-arvosta. ja ilmasiki sen vasta hetken harkinnan jälkheen. Toinen maalimies löyty aluhheen kiertämisen jälkheen aluetta halkastessa ja sen ilmasu meni mukavasti. Tässä vaihheessa aika oli jäljelä vain 6 minuuttia ja aattelin, että kolmas jäi löytymättä, mutta Miro löysi ja ilmasi vielä sen kolmannenki, eli sen heti alussa jättämänsä maalimiehen, mutta koska oli käyny meelimiehelä jo heti alussa, niin hylätty suoritushan siitä tuli.

Pimeä:

Pimeällä ajattelin, etten tee sammaa virhettä kahesti ja sitten matkaan. Alue 3 ha ja aikaa 45 min. Tuuleton hassu keli. ilmasuna rulla ja kertova. Alussa Miro yhessä kohtaa seisoskeli takajaloilansa ja haisteli ilmaa ja puita.. Aattelin, että sais nähä mitä herra tóuhuaa, mutta ilmeisesti rintheisellä etsintäaluhheela rintheen päälä olheen maalimiehen haju jäi kerroksittain ylös ja rintheen alla Miro otti maalista hajua, ko se valu puita pitkin.
Ensmäisen maalin Miro löysi aluhhen reunalta paikasta, jossa se päiväkohheessa (silloin aluhheen ulkopuolela) pyrki halkopinon pääle.. Siksi en heti reagoinu koiran elheesseen, että se on löytäny jotaki.., mutta ko se toistamisseen oli sen näkönen,että nyt menhään, niin lähin sitten perhään ja sielähän se maalimieski pötkötteli, mutta Miron ilmasu oli taas ihan toisarvonen.. Selväsi silloin, ko uhri löytyy alle 10 metrin päässä minusta. Miro ei ymmärrä, miksi pitäs ilmasta, vaikka mieki taatusti uhrin näen.. Noh, lopulta nätti ilmasu rullalla. Toinen uhri löyty täysin peitettynä järven rannasta. Tämän Miro löysi ja ilmasi hienosti. Kolmatta uhria hakiessa Miro oli jo selvästi väsyhneen olonen mutta teki silti hienosti töitä.Jossaki vaihheessa Miro tuli minun tykö sen näkösenä, ko se tuli silloin päiväkokheen alussa ja aattelin, etten tee sammaa virhettä uuesti, vaikka en ollu yhtään varma, oliko Miro varmasti löytäny jonku. Laitoin sen siis liihnaan ja lähetin näytöle. Miro eteniki määrätietosesti jonkin matkaa, mutta sitten näin selvästi, että se vain seurasi hajua, eli jatkoi etsimistä liinassa kiini ollen ja keskeytin koheeen, että nyt tuli virhe ilmasu. Tässä vaihheessa testaaja sano, että luultavasti olhaan ihan lähelä maalia ja ko maali pyynnöstä laitto valon pääle, niin eihän se ollukhaan ko semmosen 20 metrin päässä meistä. Miro oli siis saanu maalista hajun, ja tuli siitä kertohmaan mulle. Lopuksi Miro sai vielä ettiä ja ilmasta viimisenki uhrin, ja sen se teki täen kympin arvosesti, ilmasuihneen.

Summa summarum. Saathiin kovasti kehuja siitä, että olhaan oikein etsijän näkönen pari, koira tekkee hienosti hommia, eikä minun tarvi sen työskentelhyyn puuttua, vaan Miro pittää itsenäisesti minhuun yhteyttä, eikä toisinpäin. Maalimieskäyttäytyminen erinomaista, eli Miro ei esim. kaiva pressun alla olevia uhreja näkyhviin, tai muuten käy liian iholle.
Ainoa mikä nyt mättää, on ilmaisun varmuus, eli se mikä ensimäisenä kärsii harjotukseen vähhyyestä. Mutta nyt ko tiethään, mikä meän tämän hetken ongelma on, siihen on hyvä puuttua.
Nyt palathaan siis entisseen suunnitelhmaan, eli reeniä, reeniä ja reeniä, ja ens vuen puolela kokkeihlaan uuesti loppukokheita jos ja kun ilmasu saahaan kunthoon.