Olthiin tänhään Miron kans Rovaniemelä taippareissa ja saathiinki sieltä kothiintuomisiksi SPA1, eli hyväksytty taipumuskoe! :) Aivan mahtavaa! :) Tuomarina toimi Risto Janné. Kovasti jännitin etukätheen, etenki ko ei olla tänä kesänä kertaakhaan jäljestetty riistajälkeä eikä Miro ole koskhaan nähnykhään riistapukkia. Eli vähän menthiin soitellen sothaan tai toissaalta ihan rehellisesti kattohmaan, että onko taipumuksia. :) Alla lyhyt koonti päivän tapahtumista.

1866270.jpg


Koe alkoi tuomarin "puhuttelulla" ja koirien jakamisella kahteen ryhmään  8 koiraa nolempiin. Sitten siirryttiin ulos katsomaan sosiaalista käytöstä. Koirat omistajineen rinkiin ja tuomari kiersi ne yksitellen läpi. Miro käyttäytyi kuin enkeli ja kävi tuomaria nuuskuttelemassa. Sitten siirryttiinkin metsään.

Haku:
Olimme Miron kanssa suoritusvuorossa toiseksi viimeisiä. Metsä oli mukavaa kuivaa kangasmaastoa, jossa oli hyvä näkyvyys. Miro lähti luvan saatuaan vauhdikkaaseen ja laahaan hakuun. Vislauksesta pysähtyi tai tuli lähemmäs ja jatkoi etsintää osoittamaani suuntaan. Haulikon laukauksesta ei ollut moksiskaan vaan lähinnä kiihdytti vain vauhtia. Käskystä Miro tuli luo kytkettäväksi.

Jäljestys:
Laahausjälki tehtiin maastoon jäniksen raadolla. Jälki oli 120 metriä pitkä ja sisälsi yhden 90 asteen kulman. Heti aloituspaikalle mentyämme, Miro oli todella kiinnostunut "alkumakauksesta" ja ohjeistin sen oikeaan suuntaan, jonka jälkeen Miro jäljesti hienosti ja todella tarkasti jäljen päällä maavainua käyttäen. Vauhti oli reipasta kävelyvauhtia ja pari kertaa Miro pysähtyi haistelemaan jotain kohtaa tarkemmin, mutta jatkoi sitten taas matkaa. Liekö jäljentekijä noissa kohtaa pysähtynyt ja haju siksi voimakas.
Kaatoa Miro haisteli uteeliaasti eikä olisi millään malttanut lähteä sen luota pois. 

Vesityö:
Ranta oli kaislikkoinen ja äkkisyvä. Riistapukin saimme järjestäjältä lainaan. Ennen varsinaista suoritusta, pudotin pukin maahan ja pyysin Miroa antamaan sen. Miro haisteli sitä ja lopulta nosti sen minulle siipisulasta roikottaen.
Sitten tositoimiin. Nakkasin pukin muutaman metrin päähän rannasta ja Miro meni kainaloita myöten veteen, muttei uskaltanut heti irrota. Kannustin ensin ja heitin muutaman pikkukiven pukin viereen. Miro kuopi vettä ja sitten sanoin uudelleen, nyt terävämmin, että "hae".. Ja Miro meni kuin menikin veteen. Siinä vaiheessa jännitin, että mahtaako se ottaa pukkia suuhunsa, koska rannalla se oli tuntunut varmaankin hieman vastenmieliseltä, mutta pelko oli turha ja Miro otti pukin reippaasti suuhun ja toi sen minulle rantaan ja pudotti jalkoihin. Pyynnöstä anotoi sitten käteen.

Kaikenkaikkiaan olen todella tyytyväinen koiraan ja sen toimintaan. Aivan mahtavaa! Nyt ei muuta kuin isännän kanssa metsälle, että saadaan jotain "oikeaakin" aikaan tällä metsästyksen saralla. :)

Alla tuomarin arvostelu kokeesta.

Kokonaisarvostelu: HYVÄKSYTTY

Sosiaalinen käyttäytyminen: Hyväksytty

  • Iloinen, ystävällinen ja spanielimainen käytös

Haku ja laukaus: Hyväksytty

  • Laajuus: Sopivan laajaa risteilyä. Into: tosi innokasta hakua. Vainun käyttö: Ensisijaisesti ilmavainulla. Yhteistyö: mallikasta. Laukaus lisää vauhtia. Muuta: toimiva pari.

Jäljestys: Hyväksytty

  • Tapa: maavainulla sopivaa vauhtia. Varmuus: jälkitarkasti lähdöstä loppuun. Kaato: empimättä kaadolle, jonka omisti. Muuta: erinomainen jäljestäjä.

Vesityö: Hyväksytty

  • Halukkuus: hieman arkaillen veteen, ui hyvin. Nouto: toi pukin rannalle.

Tottelevaisuus: Hyväksytty

  • Miro on tottelevainen koira.

Yhteistyö ja yleisvaikutelma

  • Hyviä ja toimiva pari.